Německý výzkum ukázal, že veganská strava vede ke slabším kostem

Studie německých vědců pod vedením Spolkového institutu pro hodnocení rizik ukázala, že vegani kvůli nedostatku klíčových živin mívají horší kosti. Pravda je, že například vegetariánská strava s vyloučením masných produktů a uzenin pomáhá chránit organismus před civilizačními chorobami, jako jsou cukrovka, nemoci srdce či cév, nebo rakovinou. Ta veganská, v níž chybí maso i mléčné výrobky, však naopak přináší negativní vliv na stavbu kostí.

Výzkum také odhalil, že vitamíny A a B6, leucin, lysin, omega-3 mastné kyseliny, jód, vápník, hořčík na kosti působí pozitivně. Dodržování veganské stravy přispívá k větší lámavosti kostí. Vědci vycházeli z porovnání 36 veganů a 36 lidí, kteří se stravují běžnou neveganskou stravou. Lysin je přitom aminokyselina, kterou najdeme v mase, rybách, mléčných výrobcích, vejcích nebo sóje. Lidské tělo ho nedokáže samo vyrobit, je proto nezbytné ho do organismu dodávat právě vhodnou stravou.

Sledujte nás

Zdroj:

  • Veganská strava: Ilustrační foto: Pixabay.com

Komentáře